Vad krävs för att arbeta som psykolog konsult?

Vad krävs för att arbeta som psykolog konsult?

Att en utbildad och legitimerad psykolog kan arbeta som konsult är något som vissa känner till men inte alla. Det är en annorlunda arbetsform men som kan innebära flera fördelar – bland annat mer frihet och flexibilitet. För att kunna jobba på detta sätt finns dock några krav – men egentligen inget mer än vad som gäller för en ”vanlig” psykolog.

Krav för att arbeta som psykologkonsult

Att arbeta som psykologkonsult är alltså fullt möjligt men det finns förstås vissa krav. Först och främst behöver personen naturligtvis vara utbildad och legitimerad och detta kommer att kontrolleras av bemanningsföretaget. Behörighets- och kompetenskontroller görs hos både Socialstyrelsen och IVO, vilket kan ses som en slags kvalitetskontroll.

I vissa fall tas även ett utdrag från belastningsregistret. Den som vill arbeta som konsult bör även räkna med att bemanningsföretaget kommer kontakta ett par referenser.

Kort och gott – företaget kommer att kontrollera så många uppgifter som möjligt om personen som vill arbeta som konsult. Det är inget vare sig ovanligt eller konstigt med det – det är något som görs oavsett om en psykolog söker jobb på detta vis, eller hos en annan arbetsgivare.

För den som klarar kontrollerna finns många fördelar att vinna med detta arbetssätt – bland annat att det ofta ger bättre betalt och att det går att styra över arbetssituationen på ett helt annat sätt än vid en fast anställning.

Så går processen till

För den som är utbildad psykolog och sugen på att testa lyckan som konsult är processen ganska enkel. Steg ett är förstås att hitta ett bemanningsföretag som är aktivt inom vård- och omsorgssektorn. Det finns sådana företag där första steget kan tas direkt på nätet, och då går det till ungefär på följande vis:

  • En intresseanmälan skickas via bemanningsföretagets hemsida
  • Företaget tar kontakt – erfarenheter och eventuella önskemål diskuteras
  • Kontroller genomförs

När ovan nämnda steg är genomförda, och om allt känns bra för båda parter, är det dags att komma i gång som konsult. Som psykolog brukar det i regel finnas många olika uppdrag att välja bland nästan oavsett vilka önskemål som finns – både för den som vill jobba nära hemmet eller långt ifrån samt för den som vill jobba mycket och för den som vill arbeta mindre.