Sparar jag pengar på att köpa badrumsinredningen själv?

Sparar jag pengar på att köpa badrumsinredningen själv?

Sparar jag pengar på att köpa badrumsinredningen själv?

En väg att få billigare badrumsrenovering i Stockholm är att köpa in badrumsinredning på rea och därmed undvika de ordinarie priserna som hantverkarna tar. Eller är det så smart?

Eftersom en badrumsrenovering är en stor investering är det många privatpersoner som försöker pressa priset genom att köpa in billig inredning för att sedan låta hantverkare montera dessa. Via reor, utförsäljningar och till och med second hand hålls inköpspriset nere – men det kan ställa till problem.

Omdebatterat problem

Ska hantverkare montera inredning som kunderna har köpt in själv till en badrumsrenovering? Det är inte självklart. Ett av de absolut mest omdebatterade inläggen, under 2019, inom Facebook-gruppen ”Rörmokare utan gränser” handlade just om detta. En hantverkare, som även intervjuades i VVS-Forum valde att sätta en tydlig gräns. Kunden fick gärna köpa in material – men han valde då att inte montera dessa. Det som kunden köpte in själv fick kunden även montera själv.

Kvalité och rätt produkter

En hantverkare vet exakt vilka produkter som behövs och anpassar inköpen efter detta. Man väljer produkter med hög kvalité, som är kompatibla och som de vågar ge garanti på. Om kunden köper in saker kan hantverkaren få extrajobb och därutöver känna sig osäker på att vilja ge full garanti på den badrumsrenoverings som utförs.

Viktigt att fråga

Ska en badrumsrenovering genomföras är det alltså viktigt att kontakta den hantverkare som ska utföra jobbet och fråga hur de ställer sig i frågan. Som alltid är det även viktigt att få offerter från flera företag och jämföra de olika alternativen.

  • Skriv i offertförfrågan vad du önskar

För att få en så tydlig offert som möjligt är det viktigt att ange i offertförfrågan vad du förväntar dig. Kommer du köpa in toalett, handfat och dusch så nämn detta.

  • Flera offerter

Sikta alltid på att ta in minst fem offerter. Tänk på att du kan begära offerter från närmaste storstad. Bor du exempelvis fem mil utan för Stockholm kan mycket väl flera byggföretag i Stockholm kontaktas för offert. Många av dessa utför jobb inom ett par mil från Stockholm för att därmed bredda kundunderlaget.

  • Arbetskostnaden som är viktigast

Att försöka snåla på inredningen är fel väg att gå. Om en badrumsrenovering kostar 120 000 kr så kan någon tusenlapp sparas på inredningen. Men betydligt mer på själva arbetet genom att offerterna jämförs.