Varför använda LED-belysning?

Varför använda LED-belysning?

När det rör sig om belysning har de flesta nog hört talas om ett brett utbud. Allt ifrån klassiska glödlampor till halogenlampor eller LED-belysning. Det finns olika fördelar med dessa alternativ och genom att välja rätt kan man spara en hel del pengar. Samtidigt kan man påverka vilken effekt man har på miljön genom sin användning av belysningsarmaturer. Det rör sig i viss mån om att de olika alternativen drar olika mycket el. Samtidigt är det inte förrän över tid man ser någon besparing. Inköpskostnaden för LED-belysning kan förvisso vara något under övriga alternativ, men i synnerhet är det en fråga om hur länge man kan använda lamporna. En LED lampa håller mycket bra över tid och man behöver sällan byta ut dessa. I jämförelse med vissa andra alternativ kan man således spara pengar.

Värmenivån hos LED-belysning

Det finns olika tillfällen där värmen är någonting som kan avgöra valet av belysning. Ledlampor kan hålla en relativt låg temperatur trots att de är igång under lång tid. Här kan det finnas många fördelar mot de övriga. Halogenlampor är mycket effektiva men har en temperatur som är svår att bortse ifrån. Rör det sig om belysning på platser med begränsat utrymme kan LED-belysning därför vara någonting värt att testa.

Färger och ljusets styrka

Hur man upplever belysningen handlar inte endast om watt. Det finns en rad faktorer som spelar in i hur vi upplever belysning. Dess färg är en faktor man inte kan kringgå. Ett kallt och vitt ljus upplevs ofta skarpare än ett gulare alternativ. Dagens billyktor har ofta ledlampor med kallt ljus som går i vitt och blått. Mysigare stämningsbelysning är istället gult och rött. Genom att välja ett kallare ljus kan man ofta få en känsla av starkare ljus även om wattsiffran är lägre än varm belysning.

Det finns många artiklar som går igenom tabeller för ljusstyrkor. För den som inte har erfarenhet av LED-belysning kan detta vara nyttigt att använda sig av för att hitta just det man är intresserad av. Oavsett om man skall ha trädgårdsbelysning eller läslampor finns åtskilligt att hitta.