Engelsk tradition på svenska konferensanläggningar

Engelsk tradition på svenska konferensanläggningar

Afternoon Tea är en brittisk tradition som härstammar ända från 1800-talet. Det är en sed som på svenska kallas för eftermiddagste, och det går helt enkelt ut på att man avnjuter en stor kopp te med diverse tilltugg mellan lunch och middag. I England är Afternoon Tea än idag en stor tradition och det är vanligt att man går ut på tesalonger, hotell eller stora varuhus för att dricka Afternoon Tea och umgås med sina vänner.

Hertiginnan som skapade den nya traditionen

Det sägs att det var Anna Maria Russel, 6:e hertiginna av Bedford, (1783-1857) som skapade och gjorde Afternoon Tea till en populär sed bland engelsmännen. Förr åt britterna endast frukost och kvällsmat, men i och med att Afternoon Tea uppfanns så fick man en lättare måltid mitt på dagen också, vilket var väldigt uppskattat. Det var också hon som gjorde te till en social måltid. Hon brukade bjuda in sina vänner till en lätt måltid kombinerat med promenader i de intilliggande parkerna om eftermiddagarna. Just den där sociala faktorn är också något som utmärker Afternoon Tea. Det är en måltid som ska ätas och drickas långsamt, gärna tillsammans med vänner, och det får gärna vara mysigt och ombonat medan man smuttar på sitt te och njuter av bakverken. Vanligen äts och dricks Afternoon Tea någonstans mellan klockan 14 och klockan 17.

Afternoon Tea på traditionellt vis

Traditionellt sett finns det vissa bestämda inslag som alltid ska vara med i Afternoon Tea. Teet ska vara starkt, bryggas på särskilt sätt i porslinskanna och det ska drickas med mjölk. Det tilltugg som man äter till ska ätas i tre omgångar. Först äter man sandwiches, därefter scones och efter det kommer sötsakerna fram. Sandwishes är små smörgåsar med leverpastej, gurka, ägg, rökt lax, skinka, ost eller fiskröra på. Sconesen äts gärna med smält smör, lemon curd, marmelad eller clotted cream, vilket är ett slags tjock, syrad grädde. Bland sötsakerna kan man hitta allt från småkakor och sockerkakor till pajer och cup cakes. Smörkakor, shortbread, havreflarn och mandelskorpor förekommer ofta vid Afternoon Tea.

Afternoon tea på konferensanläggningar

Det hederliga kaffet lever kvar på så gott som alla konferensanlöggningar men med sundare idea har dagens kaffe fått en rejäl konkurrent med teet. Idag serveras dessutom afternoon tea på en rad konferensanläggningar och är ett positivt och uppskattat hos många. Speciellt när man besöker en mer rustik konferensmiljö som Villa Aske blir upplevelsen ännu mer sagolik.