Så tar du hand om dina Vagabond skor bäst

Så tar du hand om dina Vagabond skor bäst

Så tar du hand om dina Vagabond skor bäst

Med skovård får skorna längre livslängd och är snyggare när de används. Det handlar både om förvaring, rengöring och att ge dem rätt skydd. Skotillverkaren tipsar, via sin webbplats, om de fyra stegen för att ta hand om sina Vagabond skor på bästa sätt.

Rengör

Oavsett vilka skor som ska vårdas så är rengöring A och O. Det går att använda en trasa, en mockaborste eller en mindre skoborste för att ta bort smutsen. Bara genom att ta bort den värsta smutsen kommer skon få längre livslängd.

En del Vagabond skor kan spolas av med vatten, andra rengörs bättre med en borste. Via hemsidan finns både allmänna råd och specifika råd beroende på skons material.

Vårda

Nästa steg är att vårda skorna. Det kan ske med läderpolish, vax eller skokräm. Det underhåller läder, mocka och andra naturliga material. Det är sedan viktigt att låta skorna vila minst ett dygn innan de används.

Skydda

Skydda dina Vagabond skor mot smuts, regn och lera. Genom att impregnera dem skapas en betydligt större hållbarhet och motståndskraft mot smuts.

Förvara

När inte skorna ska användas på några månader bör de förvaras på rätt sätt. Detta för att skydda dem mot onödigt starkt solljus, insekter med mera. Lägg dem i en kartong eller skobox och placera dem svalt.

Vårda Vagabond skor – Tips på vägen

  • Rätt produkt beroende på material

Skinn, mocka eller tyg? Det är självklart stor skillnad på vilka produkter som kan användas beroende på skons material. Känner du dig osäker? Ta med dina skor till en skohandlare så kan de avgöra material och därmed vilka produkter som passar bäst.

  • Behandla alltid nya skor direkt

Nya skor är generellt inte impregnerade eller infettade. Börja alltså med det arbetet direkt, innan skorna börjar användas. En del skobutiker säljer färdigimpregnerade skor, dvs. det är ett tillägg som kan väljas vid köp varpå impregneringen genomförs av personalen. Detta gäller även sneakers.

  • Skoblock för att bibehålla formen

När formen är viktig bör skoblock användas. Detta inte minst om skorna är tänkt att läggas bort under någon månad och därmed inte användas under denna tid.

  • Aldrig tvättmaskin

Vagabond skor ska aldrig (i likhet med andra skor) tvättas i en tvättmaskin. Det sliter enormt på skorna och rekommenderas aldrig.