Vilka tillbehör behövs till centraldammsugaren?

Vilka tillbehör behövs till centraldammsugaren?

Centraldammsugare innebär att själva motorn och uppsamlingssäcken står i ett rum (ofta källaren) och att rör/slangar sedan dras ut till andra rum. Därmed kan man lätt dammsuga med mycket låg ljudnivå och effektivt resultat. Inköpspriset på en dammsugare är högre än för traditionella varianter. Det finns också behov av installation och vissa tillbehör. Exempel på användbara tillbehör är:

 • Sugdosa/Suguttag
  Ett suguttag är ungefär lika stort som ett vägguttag för el. Men istället är här är en lucka som kan vikas upp varpå en slang kan monteras. Dosan är ansluten till centraldammsugaren vilket gör att det hela tiden finns ett sug. Montera på slangen och börja dammsug.
 • Rullfunktion
  Dessa produkter har något olika namn men har den gemensamma funktionen att den håller dammsugarslangen på plats. En skillnad mot klassiska dammsugare är nämligen att slangen som används vid dammsugning med centraldammsugare är betydligt längre. Det är inte ovanligt att den är kring 8 meter så att man lätt ska kunna dammsuga större delen av rummet/lägenheten. Det enda man behöver ha i lägenheten är denna slang. Men den är lättare att hålla rätt på om den lätt rullas upp på en rulle. Det är dessa rullar som kan köpas som tillbehör. Det kan alltså liknas med den inrullningsfunktion som finns till vattenslangar på vindor.
 • Dammsugarpåsar
  Till alla dammsugare behövs dammsugarpåsar. Däremot behövs det betydligt färre till centraldammsugaren då uppsamlingsmöjligheten är betydligt större. Därmed behöver de tömmas mycket mer sällan.
 • Väggplatta
  Väggplattor är anpassade för att passa specifika system. De kan användas i det fall som det inte ska finnas något rörsystem inkopplat till den enhet som används. Eftersom det inte krävs rörsystem blir den även betydligt lättare att installera. Den monteras stadigt på en vägg och kan sedan direkt börja användas. I väggplattan finns filter, exempelvis Hepa-filter, som renar luften så att den sedan kan släppas ut inomhus. En fördel med dessa väggplattor är att värmen inte blåses ut från bostaden. Detta sker annars om man har en centraldammsugare som är kopplad mot utomhusluften.

Det kan även finnas specifika tillbehör till de olika modellerna. Prata alltid med återförsäljaren av dessa dammsugare för att få en bred bild av vad som behöver köpas in. Här finns en butik som säljer centraldammsugare och tillbehör via nätet.