Infraröd bastu: vad är det?

Infraröd bastu: vad är det?

Genom historien har olika slags värmebehandlingar använts för att hjälpa kroppen att läka. Till exempel har indianer och andra folkslag använt sig av svetthyddor för att lindra sin stress, slappna av och rensa kroppen från gifter. För många år sedan skapade man enkla bastur genom att elda under ett avgränsat sittutrymme. Denna bastu värmdes upp med hjälp av heta stenar och andra slags material som såg till att elden ledde värme och rök upp genom hyddan.

Den infraröda bastun – ett stort steg i utvecklingen

För sisådär 100 år sedan skapades den första infraröda bastun. Sedan dess har utvecklingen kommit långt och idag används denna typ av bastu av många människor runtom i världen. Men vad är då en infraröd bastu? Det är helt enkelt en bastu som använder värme och ljus för att hjälpa kroppen att slappna av och renas från gifter. Dessa produkter avger infraröda ljusvågor som ger kroppen värme, får dig att svettas och gör så att du släpper ifrån dig lagrade toxiner (giftiga ämnen).

En infraröd bastu skiljer sig åt från en traditionell bastu på så sätt att dess ljus penetrerar din hud och värmer upp dig utan att värma upp luften runt omkring dig.

Bastuns positiva effekter

Genom att låta dig behandlas i en infraröd bastu höjer du kroppstemperaturen och aktiverar svettkörtlarna. Detta hjälper till med reningsprocessen och leder till ett antal positiva effekter. Även om det fortfarande pågår forskning för att fastställa de långsiktiga effekterna av denna nya form av bastubadning, verkar det vara säkert att använda en infraröd bastu. Dessa bastur är dessutom kraftfulla och relativt billiga. Med hjälp av dessa enheter kan många som lider av värk få smärtlindring och – icke att förglömma – bli mer avslappnade.

Några av de effekter som man för tillfället fokuserar mycket på är smärtlindring, förebyggande av åldrande, ökad avgiftning, samt avlastning för muskler och leder. Man tror också att den infraröda bastun kan hjälpa kan hjälpa kroppen att bättre hantera stress – en egenskap som potentiellt sett kan göra att den i framtiden kommer kunna användas för att behandla alla möjliga slags sjukdomar, från insomnia och depression till hormonrubbningar och autoimmuna sjukdomar.