Rätt färg vid målning

Rätt färg vid målning

Att köpa rätt färg till sin fasad är inte alltid en enkel sak. Oftast rekommenderas att man fortsätter med samma färgtyp som huset tidigare målats med då bytet kan vara besvärligt, onödigt och ibland även innebära problem. Att tidigt kontakta en erfaren målare i Stockholm kan spara åtskillig energi och kraft! Väljer du att ändå göra en stor del av jobbet själv, bör du följa fabrikantens anvisningar för ommålning. Om du inte vet vilken färg som tidigare har använts vid målningen, kan du ofta få denna informationen från husets föregående ägare eller om det finns några gamla färgburkar kvar.

 

Det finns test du själv kan göra där du gnider färgytan med en bomullstuss med lite T-sprit på. Om färgen då löses upp så är det akrylatfärg, i annat fall är det oljefärg det handlar om. Du kan även kontakta en färghandlare som kan ta ett prov och därmed utläsa vilken färgtyp som fasaden har, eftersom olika fasader kräver olika färgtyper. I Sverige är träfasaden den vanligaste typen av fasad, men ytterligare tre typer av fasad är vanliga; puts-, tegel- samt plåtfasader.

Hjälp av målare i Stockholm

Det har blivit allt större efterfrågan på tjänster som målning i Stockholm såväl som i övriga landet. Inte sällan kan man få göra avdrag som markant minskar kostnaden för dessa jobb. Att välja färg och grunda en fasad eller större veranda, kräver en hel del tid som du kan lägga på annat. Därför väljer många att botanisera i utbudet målerier runt Stockholm för att be om hjälp. Vill du ha kontakt med en erfaren målerifirma kan du snabbt ha jobbet klart!

Akrylatfärg

Akrylatfärg har ett riktigt bra skydd mot vädrets makter i form av sol, snö och regn. Om du gör ett bra förarbete så kommer även kulören att hålla länge. Färgtypen kräver visst underhåll och bör därför tvättas regelbundet. Denna typ av färg används främst till träfasader eller till plåtfasader men även till cement- och kalkcementputsfasader.

Alkydoljefärg

Alkydoljefärg har ofta mer glans än andra färgtyper och har ett bra skydd mot fukt eftersom den innehåller konstharts. Färgtypen torkar även snabbare än exempelvis linoljefärg. Färgen används ofta till träfasader, staket och detaljer kring bostadshuset. Det kan dock vara svårt att stryka alkydoljefärg på stora ytor. Elementfärg är en typ av alkydfärg då den tål temperaturväxlingar på ett bra sätt.

Linoljefärg

Linoljefärg är en mer traditionell färgtyp och vill du måla på ett traditionellt vis så är detta färgtypen du ska använda. Det kan dock ta tid eftersom färgen ska målas i många tunna lager. Linoljefärg är vanligt på träfasader men även detaljer kring huset såsom staket och fönster.